pondělí 26. dubna 2010

Fáze rozpoznávání histologického preparátu

Ano! Medicinman nezašel bídnou smrtí, ještě žije! Teď k tématu: histologie je předmět mezi studenty obecně... neoblíbený. A jedním z hlavních důvodů jsou právě histologické preparáty. Proč? Uvidíte.
Fáze 1 - fáze ostření
Tato fáze je ještě relativně neškodná pro zdraví studentovo, záleží jen na kvalitě šroubů mikroskopu.
Fáze 2 - fáze šoku
Bezprostředně po doostření následuje šok. Před nebohým studentem se rozlije panoráma sestávající se z fleků obvykle v různých stupních růžové a občasnou červenou či akční fialovou. Student v této fázi obvykle dočasně podstupuje absolutní mozkovou smrt.
Fáze 3 - fáze popření
Student který obnovil svou mozkovou aktivitu po ukončení fáze dva se obvykle dostane do fáze popření (to po mě přeci nemůžou chtít, abych to poznal; to se nedá poznat; a tak dále). V této fázi setrvávají studenti různě dlouho, někteří ji ovšem nepřekonají a po spirále popření (někdy dojde až k fatálnímu solipsismu) klesají dál a dál.
Fáze 3 - plíživé poznání
Studen, který během sebelítostné fáze popření hledí do mikroskopu po nějaké době nachází jisté opěrné body. Věřte mi, dají se tam najít. V této fázi je student začne nacházet (tu vazivové septum, tu skupina podezřele eosinofilních buněk...).
Fáze 4 - katarze
Fáze, na kterou každý student dychtivě čeká. Fáze, kdy všechny plíživé náznaky dají dohromady řešení, do kterého zapadají všechny důkazy a které samo sebe dokazuje. Vrcholná fáze studentského poznávání preparátů. Otázkou zůstává, zda student poznal správně. To však ukáže jen čas.

4 komentáře:

  1. no a fáze 5: hned po zkoušce všechno zase pěkně zapomenout... ;) ...
    pegginka

    OdpovědětVymazat
  2. No, ještě se fáze 5 ve zdraví dožít :) To bude to nejhorší.

    OdpovědětVymazat
  3. nojo, zkouškový není nic moc... ale kdo má vůli, tak to zvládne, pokud nemá vyloženě třikrát smůlu, což by bylo fakt nepravděpodobný... :)
    já se teď snažim dožít fáze 5 taky, ale v patole... :/ .... tak jsme na tom podobně :)
    Pegg.

    OdpovědětVymazat